Szkoła Podstawowa im. Powstańców Śląskich w Nędzy

Międzynarodowa współpraca z uczniami ze szkoły z Velkich Hostic

„Tradycje ze smakiem” a święta wielkanocne

 

W dniach 27-28 marca w naszej szkole odbyło się kolejne spotkanie w ramach współpracy międzynarodowej z uczniami ze szkoły z Velkich Hostic. Stanowiło one kontynuację działań w projekcie „Tradycje ze smakiem” współfinansowanego z Funduszu Mikroprojektów Euroregionu Silesia.

Tematem przewodnim spotkania były święta wielkanocne, uczniowie poznawali i przekazywali sobie kultywowane w rodzinach tradycje tych świąt. We wtorek grupa uczniów, beneficjentów projektu, po przywitaniu, rozpakowaniu i poczęstunku zebrała się w auli, gdzie uczennice klasy piątej zaprezentowały swoje zdolności aktorskie w inscenizacji pt. „Trzy dni, które wstrząsnęły Wszechświatem”.

Po spektaklu uczniowie w grupach, pod nadzorem nauczycieli, przygotowywali postny obiad, który składał się z żuru, ziemniaków i śledzia. Nie dla każdego była to uczta kulinarna, ale obiad ten miał wprowadzić uczniów w tradycje kulinarne Wielkiego Postu. Po obiedzie
i krótkim odpoczynku uczniowie przygotowywali palmy wielkanocne. Zadaniem każdej grupy, oprócz wykonania palmy, było również omówienie jej symboliki. Następnym punktem programu była gra terenowa, w czasie której uczniowie w dalszym ciągu poznawali starodawne zwyczaje związane z świętami wielkanocnymi w Polsce. Po jej zakończeniu uczniowie spotkali się w szkole, gdzie odbyły się warsztaty malowania jaj.

Następnego dnia uczniowie w grupach przygotowywali koszyczki ze święconką, po czym z gotowymi koszyczkami przeszli do kościoła i tam wzięli udział w obrzędzie święcenia pokarmów. Uczniowie po powrocie z kościoła z poświęconych produktów i jeszcze wielu innych przygotowywali świąteczne śniadanie wielkanocne. Po dekoracji i nakryciu stołów oraz złożeniu sobie życzeń wszyscy razem zasiedliśmy do tradycyjnego śniadania. Było to zwieńczenie dwudniowych prac uczniów w projekcie. Przy wspólnym stole dalsze rozmowy toczyły się wokół tematu świąt i wszelkich tradycji świeckich i religijnych z nimi związanych. Uczniowie delektowali się potrawami własnoręcznie przygotowanymi, wyrażając czasami zaskoczenie i zadowolenie, że są tak wspaniałymi kucharzami

B. Oleszowska

 

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć ze spotkania http://mistrking.rajce.idnes.cz/Tradice_s_chuti_-_Velikonoce_-_pokracovani_projektu_ZSG_a_ZS_V._Hostice_27.-28.3._2018/